Dierenarts weekend en nacht
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Wat doe je als je in het weekend of ’s nachts een dierenarts nodig hebt?

Stel je voor: het is midden in de nacht en je huisdier is plotseling ziek. Je maakt je zorgen, maar je vaste dierenarts is gesloten.

Wat nu?

Het kan een stressvolle situatie zijn, maar gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om snel hulp te krijgen. In dit artikel ontdek je wat je kunt doen als je in het weekend of 's nachts een dierenarts nodig hebt, hoe je die vindt en waar je rekening mee moet houden bij een spoedbezoek. Zo sta je nooit meer met lege handen wanneer je huisdier jou het hardst nodig heeft.

Wat moet je doen bij een spoedgeval na sluitingstijd?

In principe bestaan er geen dierverzekeringen zonder wachttijd. Er geldt namelijk voor alle dierenverzekeringen dat er een minimale wachttijd van 30 dagen geldt vanaf het moment dat je inschrijft.

  • Stap 1: Bel je dierenarts

Als je jouw dierenarts belt na sluitingstijd, zal je een bandje te horen krijgen, waarin jouw opties worden verteld. Vaak is het zo dat er in de regio een spoeddienst wordt georganiseerd door alle dierenartsen die in de buurt zijn.


Probeer een dierenarts aan de lijn te krijgen en bepaal samen of het écht om een spoedgeval gaat, of dat het ook kan wachten. 

  • Stap 2: Bepaal of de dierenambulance nodig is

Gaat het om een spoedgeval? Dan zijn er twee opties: (1) je rijdt zelf naar een spoedkliniek in de buurt met je dier of (2) je belt de dierenambulance. 


De dierenambulance komt alleen als een dier in acute nood is, gewond of in een uitzichtloze situatie verkeert.

  • Stap 3: Vraag de rekening op

Nadat je alles achter de rug hebt, kun je de rekening opvragen bij de spoedkliniek of de dierenambulance. Deze rekening heb je later nodig om te verhalen bij de verzekering. Wat er nu precies wel en niet vergoed wordt, leggen wij hieronder voor je uit. 

Vergoedt de verzekering spoedgevallen na sluitingstijd?

Ja, de verzekeraar vergoedt spoedgevallen na sluitingstijd. Dit geldt ook voor gevallen in het weekend of 's nachts. Wel is het zo dat er specifieke regels gelden hiervoor. Uit onze vergelijking van dierenverzekeringen bleek dat dit voor alle verzekeraars zo geldt.

Ten eerste is het zo dat spoedgevallen in noodklinieken duurder zijn dan reguliere bezoeken aan de dierenarts. De verzekeraar vergoedt de gemaakte kosten in het geval dat er sprake was van een noodgeval, waarbij de enige oplossing was om dit te verhelpen in een noodkliniek. Er schuilt echter een addertje onder het gras: de tarieven van deze noodklinieken liggen doorgaans 3 keer zo hoog als reguliere dierenartsen. 

Dat brengt ons op het tweede punt: de verzekeraar vergoedt alleen als dat er sprake was van een acute noodzaak. Had je ingreep ook kunnen wachten tot na het weekend? Dan wordt de vergoeding gebaseerd op de prijs van een regulier dierenartsbezoek. De verhoogde kosten van de noodkliniek betaal je dus zelf.

Samenvattend wordt een spoedgeval na sluitingstijd volledig vergoed, maar alleen als het ook daadwerkelijk om een spoedgeval gaat. Blijkt later dat het spoedgeval ook later had kunnen plaatsvinden? Dan betaal jij zelf het verhoogde spoedtarief, en vergoedt de verzekeraar alleen de kosten op het niveau van een regulier dierenartsbezoek.

Veelgestelde vragen

Wat doe je als je in het weekend of 's nachts een dierenarts nodig hebt?

Als je huisdier buiten de reguliere openingstijden ziek wordt, kan dit erg stressvol zijn. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je dier de zorg te geven die het nodig heeft.

Hoe vind je een dierenarts die 's nachts of in het weekend beschikbaar is?

In de meeste regio's zijn er altijd dierenartsen beschikbaar voor noodgevallen buiten kantoortijden. Je kunt bellen naar je vaste dierenarts; vaak verwijst het antwoordapparaat door naar een dienstdoende spoedarts in de buurt. Daarnaast kun je via platforms zoals Google Maps of speciale spoeddiensten eenvoudig een dierenarts in de buurt vinden die 24/7 bereikbaar is.

Wat moet je doen als je geen dierenarts kunt bereiken?

Bij een bezoek aan de spoeddierenarts is het verstandig om relevante documenten mee te nemen, zoals het vaccinatieboekje van je huisdier en een overzicht van eventuele medicijnen die je dier gebruikt. Dit helpt de dierenarts om snel de juiste behandeling te bieden. Als je huisdier gewond is, probeer het dier zo voorzichtig mogelijk te vervoeren naar de kliniek.

Zijn er extra kosten voor een dierenarts in het weekend of 's nachts?

Een spoedconsult in de avonduren of het weekend is vaak duurder dan een regulier bezoek overdag. De kosten kunnen flink oplopen, vooral voor complexe behandelingen. Daarom is het goed om een huisdierenverzekering te overwegen, zodat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan.

Wat als er geen spoeddierenarts in de buurt is?

Als er geen spoeddierenarts direct beschikbaar is, kun je contact opnemen met de dierenambulance. Deze kan je naar een kliniek brengen of verdere adviezen geven. Sommige dierenartsen bieden ook telefonische ondersteuning, waar je advies kunt krijgen over wat je in de tussentijd kunt doen.


Misschien ook interessant

Wellicht dat je deze artikelen ook interessant vindt.

>