Hond steriliseren kosten
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Honden
  • /
  • Kosten steriliseren hond: Hoe hoog is het en wat dekt de verzekering?

Wat kost een sterilisatie voor honden? Dit is een vraag die veel hondenbezitters zich stellen wanneer ze overwegen hun hond te laten steriliseren. De kosten van deze ingreep kunnen flink variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de hond, de gekozen operatiemethode en de dierenartspraktijk.

In dit artikel helpen we je een duidelijk beeld te krijgen van de kosten voor het steriliseren van je hond, de factoren die deze prijs beïnvloeden, en waar je op moet letten om onverwachte uitgaven te voorkomen. Zo kun je goed voorbereid een weloverwogen keuze maken voor de gezondheid van je viervoeter.


Gemiddelde kosten sterilisatie hond

Het gewicht van de hond bepaalt bij de hoogte van de kosten. Hoe zwaarder de hond, hoe duurder de ingreep. Een sterilisatie vormt hierop geen uitzondering. Hieronder vind je de gemiddelde kosten van een sterilisatie voor jouw hond:

  • 0 - 10 kg: â‚¬ 322
  • 10 - 20 kg: â‚¬ 377
  • 20 - 30 kg: â‚¬ 433
  • 40+ kg: â‚¬ 495 

Wat is steriliseren?

Sterilisatie is een operatie waarbij de voortplantingsorganen van je hond worden verwijderd om te voorkomen dat ze jongen kunnen krijgen. Bij teefjes (vrouwtjes) worden meestal de eierstokken, en soms ook de baarmoeder, weggehaald.

Bij reuen worden de zaadballen verwijderd. Dit noemen we eigenlijk "castratie," maar vaak worden beide termen door elkaar gebruikt.

Het belangrijkste doel is om te zorgen dat je hond zich niet meer kan voortplanten en om eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen.

Voor de operatie wordt je hond onder narcose gebracht, zodat hij of zij niks voelt. Bij teefjes wordt er een kleine snee gemaakt in de buik om de eierstokken te verwijderen, en soms ook de baarmoeder. Bij reuen is het wat simpeler omdat hun testikels buiten de buikholte liggen. Na de ingreep krijgt je hond wat tijd om te herstellen, met pijnstilling om het comfortabel te houden. Ook moet je thuis goed opletten dat de wond netjes geneest.

Voordat je je hond laat steriliseren, zijn er een paar keuzes die je moet maken. Wil je bijvoorbeeld de standaardoperatie of liever een laparoscopie (een kijkoperatie met een camera)? Deze laatste optie zorgt vaak voor een snellere genezing, maar is ook wat duurder. 

Verder is het belangrijk om te overleggen met de dierenarts over het juiste moment voor de operatie. Sommige artsen raden aan om te wachten tot je teefje één keer loops is geweest omdat dat beter kan zijn voor de gezondheid op de lange termijn.

Het gewicht van je hond speelt een grote rol bij de kosten van de sterilisatie. Grotere honden hebben meer narcose en medicijnen nodig, en de operatie zelf duurt ook langer. Daarom betaal je voor een grotere hond vaak meer dan voor een kleine. Honden onder de 10 kilo zijn het goedkoopst om te laten steriliseren, terwijl de prijs voor een hond van 30 kilo of meer flink kan oplopen.


Welke verzekeraars vergoeden sterilisatie?

Wanneer je overweegt je hond te laten castreren, is het verstandig om te kijken of jouw dierenverzekering deze sterilisatie kosten dekt. Niet alle verzekeraars vergoeden standaard de kosten van een sterilisatie. Bij sommige verzekeraars valt dit onder aanvullende pakketten, waarvoor je een hogere premie betaalt. 

Vergoedingen kunnen variëren afhankelijk van het type verzekering en het pakket dat je kiest. Controleer daarom altijd goed de polisvoorwaarden van je dierenverzekering om te zien of sterilisatie wordt vergoed en welke voorwaarden hierbij gelden, zoals het maximale bedrag of een eigen risico.

Enter your text here...

Figo pet Reviews
PetSecur dierenverzekering Review en Ervaringen
OHRA dierenverzekering Review en Ervaringen
Inshared dierenverzekering
Univé dierenverzekering

Narcose

Ja
Ja
Ja
Ja
Ja

Medisch noodzakelijke sterilisatie

Ja

Aanvullende dekking:
Sterilisatie en castratie

Aanvullende dekking:
Aanvullende therapieën

Ja
Nee

Niet-medisch noodzakelijke sterilisatie

Ja

Aanvullende dekking:
Sterilisatie en castratie

Aanvullende dekking:
Aanvullende therapieën

Ja
Nee
Cell

In de tabel hierboven kun je aflezen dat de meeste verzekeraars sterilisatie niet of met een aanvullende dekking vergoeden. Dat houdt in dat je hiervoor een aanvullend bedrag per maand bovenop jouw reguliere premie moet betalen. Toch zijn er ook wél verzekeraars die sterilisatie standaard vergoeden. 

Een 'vinkje' betekent overigens niet dat het bedrag dat je betaalt voor de sterilisatie voor 100% wordt vergoed. Bij een hondenverzekering zal er altijd een deel van het bedrag worden vergoed. Hoe dat precies werkt, hebben we uitgelegd in ons artikel over wat een dierenverzekering kost.


Voor- en nadelen van sterilisatie

Wat zijn de grootste voor- en nadelen van sterilisatie? Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van sterilisatie voordat je besluit om jouw hond te laten steriliseren. Daarom hebben wij hieronder de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet:

Voordelen

  • Verkleint de kans op baarmoederontsteking
  • Vermindert ongewenst gedrag
  • Voorkomt ongewenste nestjes

Nadelen

  • Complicaties tijdens de operatie zijn mogelijk
  • Veranderingen in de stofwisseling kunnen leiden tot gewichtstoename
  • Sommige gedragsproblemen kunnen niet worden opgelost door sterilisatie.

Een groot voordeel van sterilisatie is dat je hond minder kans heeft op ernstige ziektes, zoals baarmoederontsteking en kanker aan de eierstokken. Deze ziektes komen vaker voor bij oudere, niet-gesteriliseerde teefjes en kunnen gevaarlijk zijn. Door te steriliseren hoef je je hier minder zorgen over te maken. Daarnaast zorg je ervoor dat je hond geen nestjes kan krijgen, wat goed is om het aantal zwerfhonden te verminderen.

Ook kan je hond rustiger worden na de sterilisatie. Veel honden worden bijvoorbeeld minder onrustig tijdens de loopsheid of hebben minder drang om weg te lopen. Dit kan het gedrag van je hond makkelijker maken.

Toch zijn er ook nadelen. Het blijft een operatie, en hoewel sterilisaties vaak zonder problemen verlopen, is er altijd een klein risico op complicaties, zoals een infectie. Ook kan je hond na de operatie sneller dik worden, omdat haar stofwisseling verandert. Je moet dus misschien beter opletten op wat je hond eet en zorgen dat ze genoeg beweging krijgt.

Tot slot kan het zijn dat je hond minder energiek wordt na de sterilisatie. Sommige eigenaren vinden het fijn dat hun hond rustiger is, maar anderen missen de speelsheid van hun hond van voor de operatie. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden als je de keuze maakt voor sterilisatie.


Veelgestelde vragen

Wat kost het om een hond te steriliseren?

De kosten van het steriliseren van een hond variëren afhankelijk van de grootte en het gewicht van je hond. Voor kleine honden kunnen de prijzen beginnen rond de € 300, terwijl grotere honden meer kunnen kosten, soms tot wel € 550. Ook kan de prijs verschillen per dierenkliniek en afhankelijk van de gekozen methode, zoals een laparoscopische sterilisatie, die vaak duurder is dan een traditionele operatie.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van sterilisatie bij een hond?

De kosten van sterilisatie hangen af van verschillende factoren, zoals het gewicht van de hond, de methode van sterilisatie (traditioneel of laparoscopisch), en eventuele extra's zoals pijnstilling, een medische kraag of controles na de operatie. Grotere honden hebben bijvoorbeeld meer verdoving nodig, wat de kosten kan verhogen. Ook kunnen de prijzen per dierenarts verschillen.

Is er verschil in kosten tussen sterilisatie van grote en kleine honden?

Ja, er is een duidelijk verschil in kosten tussen het steriliseren van een grote en een kleine hond. Voor kleine honden (tot 10 kg) liggen de kosten vaak lager, rond de € 300. Voor grote honden (meer dan 30 kg) kunnen de kosten oplopen tot € 550 of meer. Dit komt door het hogere verbruik van medicijnen en de langere operatietijd voor grotere honden.

Wat is de goedkoopste manier om een hond te laten steriliseren?

De goedkoopste manier om je hond te laten steriliseren is door te kiezen voor een traditionele operatie bij een dierenarts die een scherpe prijs biedt. Ook bieden sommige dierenartsen speciale kortingsacties of sterilisatieprogramma’s aan, waarbij de prijs lager kan uitvallen. Het is verstandig om prijzen te vergelijken tussen verschillende klinieken en te vragen naar eventuele aanbiedingen.

Zijn er bijkomende kosten bij het steriliseren van een hond?

Ja, naast de kosten voor de operatie zelf kunnen er bijkomende kosten zijn, zoals voor pijnstilling, een kraag om te voorkomen dat je hond aan de wond likt, en controles na de operatie. Ook kunnen er extra kosten zijn als er complicaties optreden of als je kiest voor een pre-operatief bloedonderzoek om te controleren of je hond gezond genoeg is voor de narcose.

Misschien ook interessant

Wellicht dat je deze artikelen ook interessant vindt.

>