Zijn gemaakte kosten voor mijn dier in het buitenland verzekerd?
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Zijn gemaakte kosten voor mijn dier in het buitenland verzekerd?

Ben jij benieuwd naar de vergoeding van verzekeringen als je jouw huisdier meeneemt naar het buitenland? In het buitenland worden de kosten die jij voor jouw huisdier over het algemeen wel vergoed door verzekeraars. 

Maar hoe zit dat precies? In dit artikel ontdek je alles wat jij moet weten!

In het kort:

  • Ja, gemaakte kosten in het buitenland worden bij bijna alle verzekeraars verzekerd.
  • Bij sommige partijen is er een aanvullende verzekering nodig voor dekking in het buitenland.
  • De vergoeding wordt gebaseerd op de behandelprijzen in Nederland.

Worden gemaakte kosten voor mijn huisdier in het buitenland verzekerd?

Als je met je huisdier op reis gaat, is het belangrijk om te weten of medische kosten in het buitenland gedekt worden door je dierenverzekering. De dekking kan per verzekeraar verschillen, zowel in Europa als wereldwijd.

Over het algemeen worden gemaakte kosten voor jouw huisdier in het buitenland wel verzekerd. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de vergoeding wordt berekend op Nederlandse prijzen. Buitensporig hoge kosten in het buitenland worden dus desondanks met Nederlandse maatstaven vergoed.

Hieronder gaan we wat dieper in op een aantal verzekeraars.

Bij OHRA worden medische kosten in Europa vergoed, maar alleen als je een verwijzing hebt van een Nederlandse dierenarts. De nota moet vertaald zijn in het Nederlands of Engels. InShared biedt dekking tot € 1.000 per jaar voor medisch noodzakelijke kosten wereldwijd, zonder dat een doorverwijzing nodig is, zolang de behandeling niet kan wachten tot terugkeer in Nederland. FigoPet vergoedt ook maximaal € 1.000 per jaar voor dringende zorg in het buitenland, mits je een aanvullende reisdekking hebt afgesloten.

Voor Univé is de dekking in het buitenland inbegrepen tot € 1.000 per jaar voor medisch noodzakelijke behandelingen tijdens een vakantie. Er is geen doorverwijzing van een Nederlandse dierenarts nodig. PetSecur dekt medische kosten wereldwijd tot een maximum van € 1.250 per jaar, maar repatriëring is uitgesloten.

Kortom, de meeste verzekeraars bieden dekking voor gemaakte kosten in het buitenland, vaak met een maximumbedrag en specifieke voorwaarden, zoals vertalingen van de nota’s en het vermelden van het chipnummer van je huisdier. Het is verstandig om vooraf je polis goed door te nemen en te controleren of aanvullende dekking nodig is voor een reis naar het buitenland.


Hoe zit het met repatriëring?

Natuurlijk willen we dit onderwerp liever niet bespreken, maar ook repatriëring is opgenomen in de polisvoorwaarden van sommige dierenverzekeraars. 

Bij alle verzekeraars geldt er geen vergoeding voor repatriëring. In de meeste gevallen wordt repatriëring niet eens genoemd, waarbij alleen PetSecur expliciet aangeeft dat hiervoor géén vergoeding geldt.

Wat echter wel genoemd moet worden, is het feit dat medisch noodzakelijke kosten in het buitenland vaak wél worden gedekt. Dat betekent dat je gemaakte kosten die leiden tot eventueel overlijden wel vergoed kunt krijgen.


Veelgestelde vragen

Worden medische kosten voor mijn huisdier in het buitenland vergoed?

Ja, medische kosten voor je huisdier in het buitenland kunnen worden vergoed, afhankelijk van je dierenverzekering en de aanvullende dekking die je hebt afgesloten. Bij de meeste verzekeraars, zoals OHRA en Univé, zijn kosten in het buitenland niet standaard inbegrepen, maar kun je een extra reisdekking afsluiten. Deze vergoedt doorgaans medisch noodzakelijke zorg, zoals een consult bij een dierenarts of een behandeling na een ongeval.

Hoeveel wordt er vergoed voor medische kosten in het buitenland?

Het bedrag dat wordt vergoed voor medische kosten in het buitenland verschilt per verzekeraar. Bij Univé wordt tot € 1.000 per verzekeringsjaar vergoed, terwijl OHRA eenzelfde maximumbedrag hanteert. InShared biedt wereldwijde dekking tot
€ 1.000 per jaar zonder aanvullende reisverzekering, terwijl bij PetSecur de vergoeding kan oplopen tot € 1.250 per jaar.

Is een doorverwijzing van een Nederlandse dierenarts nodig voor dekking in het buitenland?

In sommige gevallen kan een doorverwijzing vereist zijn om medische kosten in het buitenland te laten dekken. Zo vereist OHRA een doorverwijzing voor specialistische zorg, maar in gevallen van acute nood tijdens recreatieve reizen is deze niet nodig. Voor andere verzekeraars, zoals Univé, is geen doorverwijzing vereist voor medische kosten in het buitenland, zolang je vooraf de reisdekking hebt afgesloten.

Zijn er uitzonderingen op de dekking van medische kosten in het buitenland?

Ja, er zijn verschillende uitzonderingen. Kosten voor behandelingen die konden worden uitgesteld tot terugkeer in Nederland, worden vaak niet vergoed. Ook kosten voor reeds bestaande aandoeningen die al bekend waren voordat je reis begon, zijn uitgesloten. Dit geldt voor veel verzekeraars, zoals OHRA en Univé.

Dekt mijn verzekering ook de repatriëring van mijn huisdier?

In de meeste gevallen vergoeden dierenverzekeringen de repatriëring van je huisdier niet. Bijvoorbeeld bij PetSecur wordt repatriëring expliciet uitgesloten, en dit geldt ook voor de meeste andere verzekeraars.


Misschien ook interessant

Wellicht dat je deze artikelen ook interessant vindt.

>