Kun je een dierenverzekering afsluiten zonder wachttijd?

Wanneer je een huisdier wilt verzekeren, kan de wachttijd een struikelblok lijken. Maar is het ook mogelijk om een dierenverzekering af te sluiten zonder wachttijd? Hoewel de meeste verzekeraars een periode van ongeveer 30 dagen hanteren voordat ze ziektekosten dekken, zijn er enkele uitzonderingen.

In dit artikel bespreken we waarom er wachttijden bestaan, welke verzekeraars mogelijk dekking zonder wachttijd aanbieden, en welke kosten in de tussentijd wél gedekt worden. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en beperkingen.


Wat zijn de regels over een verzekering afsluiten zonder wachttijd?

In principe bestaan er geen dierverzekeringen zonder wachttijd. Er geldt namelijk voor alle dierenverzekeringen dat er een minimale wachttijd van 30 dagen geldt vanaf het moment dat je inschrijft.

In onze vergelijking van dierenverzekeringen vonden we echter één uitzondering. De uitzondering hierop is PetSecur, waarbij je wél een verzekering kunt afsluiten zonder wachttijd, maar waarbij er voor bepaalde ingrepen geen vergoeding geldt voor de eerste twee maanden. 

Desondanks gelden er wel een paar regels en uitzonderingen, die van invloed kunnen zijn op jouw dierenverzekering. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Kosten die tijdens de wachttijd worden gemaakt, worden niet vergoed. Hierop gelden twee uitzonderingen: kosten die gemaakt bij een ongeluk en bij het plaatsen van een chip.
  • PetSecur biedt als enige geen wachttijd, maar wel een uitsluiting van bepaalde behandelingen voor de eerste twee maanden.
  • Kosten die gemaakt worden voor dieren die al vóór het afsluiten ziek waren, worden ook na de 30 dagen wachttijd niet vergoed.

Waarom geldt er een wachttijd voor dierenverzekeringen?

Een wachttijd bij dierenverzekeringen klinkt misschien vervelend, maar het heeft een belangrijke reden. Verzekeraars willen voorkomen dat eigenaren hun huisdier pas verzekeren wanneer ze merken dat het dier ziek is of een dure behandeling nodig heeft.

Zonder wachttijd zou iedereen pas een verzekering afsluiten wanneer de nood al hoog is en dat zou de premies voor iedereen flink verhogen.

Tijdens deze wachttijd, die meestal rond de 30 dagen ligt, kun je geen kosten declareren voor ziektes die al aanwezig waren. 

Dit is een manier voor verzekeraars om risico’s eerlijker te verdelen en ervoor te zorgen dat iedereen een eerlijke premie betaalt. Maar wees gerust, als je huisdier tijdens de wachttijd een ongeluk krijgt, worden die kosten vaak wel gedekt.

Kortom, de wachttijd is een soort veiligheidsbuffer voor zowel jou als de verzekeraar!

Cell
Figo pet Reviews
PetSecur dierenverzekering Review en Ervaringen
OHRA dierenverzekering Review en Ervaringen
Dierenverzekering.nl huisdierverzekering Review
Univé dierenverzekering

Maximale
vergoeding

€ 6.000

€ 10.000

€ 6.000

€ 6.000

€ 5.000

Eigen risico

Korting mogelijk
€ 0 - € 500

Korting mogelijk
€ 0 - € 150


€ 50 - € 100

Korting mogelijk
€ 0 - € 150


€0

Kosten Hond

vanaf:
€ 17,05

vanaf
€ 17,14

vanaf
€ 16,96

vanaf
€ 17,36

vanaf
€ 15,45

Kosten Kat

vanaf:
€ 11

vanaf
€ 15

vanaf
€ 12,80

vanaf
€ 12,60

vanaf
€ 15,50

Gebit

Ja
Ja
Ja
Ja
Ja

Reizen

Ja
Nee
Ja
Nee
Ja

Crematie

Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

Vaccinatie

Nee
Ja
Ja
Nee
Nee

Sterilisatie

Nee
Nee
Ja
Ja
Nee

Castratie

Nee
Nee
Ja
Ja
Nee

Fysio

Nee
Nee
Nee
Nee
Ja

Chemo

Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Cell

Veelgestelde vragen

Kun je een dierenverzekering afsluiten zonder wachttijd?

Het afsluiten van een dierenverzekering zonder wachttijd is zeldzaam, maar niet onmogelijk. De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd van ongeveer 30 dagen. Tijdens de wachttijd worden medische kosten die verband houden met ziekten meestal niet vergoed. Echter, sommige verzekeraars bieden direct dekking in specifieke gevallen, zoals bij ongelukken die plaatsvinden tijdens de wachttijd.

Welke kosten worden niet vergoed tijdens de wachttijd?

Kosten die voortkomen uit ziekten of aandoeningen die optreden tijdens de wachttijd worden meestal niet vergoed. De meeste verzekeraars dekken echter wel kosten die het gevolg zijn van ongelukken. Daarnaast kunnen preventieve zorgkosten, zoals vaccinaties, soms vanaf de eerste dag gedekt zijn, afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Zijn er uitzonderingen op de wachttijd?

Ja, sommige verzekeraars maken uitzonderingen voor noodsituaties, zoals ongelukken. Ook preventieve zorg kan vaak buiten de wachttijd vallen, mits je een uitgebreid verzekeringspakket hebt gekozen. Operaties of behandelingen aan bepaalde aandoeningen, zoals skeletproblemen of kruisbanden, zijn vaak uitgesloten van vergoeding in de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering.

Waarom hebben dierenverzekeringen een wachttijd?

De wachttijd is ingesteld om te voorkomen dat eigenaren pas een verzekering afsluiten als hun huisdier al gezondheidsproblemen heeft. Het doel is om misbruik van de verzekering te voorkomen, zodat verzekeraars de premie betaalbaar kunnen houden voor alle huisdiereigenaren.


Misschien ook interessant

Wellicht dat je deze artikelen ook interessant vindt.

>